AKTUARENS ROLLE

AKTUARENS ROLLE

onsdag 18.09.24 Skrevet av Qingsheng Dong

REFERAT FRA FAGSEMINAR I DEN NORSKE AKTUARFORENING 11.09.2024

Heldagsseminaret «Aktuarens rolle» var organisert av foreningens styre, og det var i overkant av 30 personer til stede på Nationaltheatret Konferansesenter.

Mitt inntrykk var at dette overveiende ble en vellykket dag for deltakerne med mange presentasjoner og ulike innfallsvinkler til temaet «aktuarens rolle». Foredragene var fra utdanning, det praktiske liv og tilsyn, sett historisk, i nåtid og hva kan vi vente fremover. Det var et stort engasjement fra salen gjennom hele dagen, og den oppsatte paneldebatten til slutt ble derfor kansellert.

Aktuarens formelle rolle er endret ved innføring av de europeiske regelverkene Solvens II og IORPII i norsk regelverk i løpet av de seneste årene. For eksempel er ansvarshavende aktuar byttet ut med aktuarfunksjon og utøvende aktuar. Det var derfor nyttig og interessant å gå nærmere inn på erfaringene med dette så langt samt å høre om hva som forventes fra tilsynsmyndigheten av aktuarrollen.

Innledningsvis hadde Pål Lillevold en grundig gjennomgang av utvikling av rammebetingelser, utdanningsopplegg og roller for norske aktuarer, helt fra den første forsikringsloven av 1911 og frem til i dag. Aktuarprofesjonen lever stadig i en dynamikk mellom utdanning, næring/marked og rammebetingelser.

Det ble noe diskusjon om aktuarenes uavhengighet og integritet, både under ansvarshavende aktuar -tiden og nå under SII/IORP II.

Bård Støve (med på Teams) presenterte profesjonsstudiet for aktuarutdannelse ved UiB.  Studiet er i henhold til internasjonal «Core Syllabus. UiB ønsker å utdanne fagpersoner for næringen regionalt. Det er fortløpende endringer i studiets innhold med f.eks. Data Science, økonomifag etc. Det er få studieplasser, og erfaringen er at dette tiltrekker seg gode studenter med lite frafall.   

Det var innlegg fra aktuarfunksjonens praksis fra både livsforsikring og skadeforsikring med henholdsvis Siri Størmer og Ørjan Ådland. Siri fortalte levende og ærlig om sin hverdag som den eneste person i aktuarfunksjonsrollen i Storebrand. De har en «tynn 2. linje funksjon, men hun følte seg likevel trukket inn i et bredt område i virksomheten. Ørjans innlegg var en interaktiv seanse med invitasjon til publikum om å foreslå forventningsrette avsetninger ut fra en Excel -fil med historiske skadetall. Hva er praksis, og hva er betydningen for selskap, samfunn og forsikrede.

Thomas Ringsted fra Deloitte i København fortalte om erfaring med aktuarfunksjon i de nordiske land. Det er ulike tolkinger og oversettelser i ulike europeiske land av EU -direktivet, f.eks. om hvor aktuarfunksjonen skal plasseres. Han innledet med Equitable -saken i UK og at denne var mye et grunnlag for de endrede europeiske krav til aktuarrollen; som etiske regler, standarder, utdanningskrav og etterutdanning. Aktuarene bør ha en sentral rolle i forsikringsselskapene siden de har bakgrunn for å kunne bidra på mange områder. Med et rykte om høy lønn er aktuarstudiet i Danmark populært med, høyt karakterkrav og dermed gode kandidater. 

Pål Henriksen fra Finanstilsynet kommenterte på områder som i forskriften er aktuarfunksjonenes ansvar. Dette er egnethetsvurdering, interessekonflikter, strategidokument for forsikringsrisiko, reassuranse, innspill til ORSA og aktuarfunksjonens rapport til styret. Aktuarfunksjonens rapport skal være en løpende rapportering, og den bør inneholde status på tidligere oppfølgingspunkter. Klimarisiko bør også inngå i aktuarfunksjonens rapport. Han mente at aktuarfunksjonen bør ha en sentral plass i organisasjonen. Finanstilsynet anbefalt å lese modul på hjemmesiden om forsikringsteknisk tema.

Avslutningsvis var det innlegg fra Helge-Ivar Magnussen, leder av foreningens komite for standarder. Han påpekte at standardene kan være en veldig viktig støtte i aktuarenes arbeid. Aktuarer er profesjonelle og ikke kun datateknikere. Han viste til egen tidligere erfaring med kjøp/salg av selskap og reassuranseovertakelser der det kan bli uenighet om avsetninger. I slike situasjoner vil det være betryggende å ha mulighet til å vise til at beregninger er utført i henhold til en standard.

For mere detaljer vises det til kopi av presentasjonene under arrangementet på foreningens hjemmeside.

 

Anne S. Magnussen