
Fagseminar Skade - Modelling climate changes
Fagkomité Skade i Den Norske Aktuarforening (DNA) inviterer til seminar.
Fagkomité Skade i Den Norske Aktuarforening (DNA) inviterer til seminar om klimaendringer og naturskadepool.
Temaet for seminaret er klimaendringer i ulike former.
Walther Neuhaus starter dagen med å sammenligne effektiviteten mellom Benktander, Chain Ladder og Bornhuetter Ferguson. Synnøve vil da fortelle mer om endringene i naturskadepoolordningen som trådte i kraft 1. januar i år. Videre om temaet vil Espen Navrud dele hvordan klimaendringer, reassuranse og tidligere skader tas i betraktning ved modellering av premien for naturskadepoolen. Ola Haug forklarer hvordan Norsk Regnesentral har laget en modell for kortsiktig, lokal risiko i forbindelse med varslede styrtregnhendelser. Marius Opheim Thomassen avslutter seminaret med et spektakulært innslag om effekten av kroppsspråk.
Velkommen!
08:55 |
Velkommen Sandra Brännstam, leder i Fagkomité Skade |
09:00 – 10:15 |
Benktander Golden Stairs og andre parameterfrie kredibilitetsmetoder i skadereservering Benktanders metode er en kredibilitetsmetode for å estimere nødvendige skadereserver. I utviklingstiden av en skadekohort danner Benktanders metode progressivt vektede gjennomsnitt av estimatene som kommer fra chain-ladder metoden og Bornhuetter-Fergusons metode. Mitt arbeid sammenligner den relative effisiensen av de tre forannevnte metoder og konkluderer med at Benktanders metode er betydelig mer effisient enn de to standardmetoder; forenklet sagt er Benktanders metode «ikke langt fra det optimale man kan oppnå, som er 100% effisiens, i mange situasjoner». Arbeidet viser videre at man kan forbedre effisiensen ytterligere med alternative kredibilitetsmetoder, men forbedringen er beskjeden. Benktanders metode omtales ofte som første iterasjon i en sekvens med iterasjoner av Bornhuetter-Fergusons metode; det viser seg at flere iterasjoner ikke øker effisiensen i nevneverdig grad. Presentasjonen vil bli holdt på norsk.
Walter Nehaus, Zabler-Neuhaus AS |
10:15 – 10:40 |
Pause |
10:40 – 11:25 |
Ny NP-ordning
Et av hovedformålet til naturskadepoolen er og utligning kostnader i forbindelse med naturskader, som blant annet flom, skred, storm, alle forsikringsselskaper som tilbyr brannforsikring i Norge. Betydelige endringer i ordningen trådte i kraft 1. januar, inkludert etableringen av et sentralt naturskadefond. I løpet av de siste årene har naturskadepoolen vært særlig involvert i to store hendelser: et jordskred i Halden, den største enkeltkravet i sin historie, og ekstremværhendelsen "Hans," som utløste diskusjoner om gjenoppbyggingspolitikker og praksis. Presentasjonen vil bli holdt på norsk.
Synnøve Folkvord, Norsk Naturskadepool |
11:30 – 12:30 |
Lunsj |
12:30 – 13:15 |
Modellering av premie for Norsk Naturskadepool - hvordan hensyntas klimautvikling, reassuranse, og tidligere skader Mer info kommer. Presentasjonen vil bli holdt på norsk.
Espen Navrud, Norsk Naturskadepool |
13:20 – 14:05 |
Risikomodellering av vannskader på bygninger knyttet til styrtregn – med linjer tilbake til underliggende vannskaderisiko Norsk Regnesentral har tidligere utviklet en risikomodell for Gjensidige som priser underliggende vannskaderisiko på bygninger knyttet til meteorologi, topografi og egenskaper ved en bygning. Denne modellen bruker typiske sesongverdier for nedbør og temperatur, noe som gir robuste risikotall og gjør at modellen kan kombineres med klimamodeller som framskriver risikoen til ulike tidsperioder i framtida. For å si noe om kortsiktig, lokal risiko i forbindelse med varslede styrtregnhendelser kreves imidlertid en annen tilnærming basert på høyoppløselige værdata. Vi har derfor i 2024 laget en alternativ modell som kan brukes til å oversette et værvarsel til lokal vannskaderisiko på bygningsnivå. En slik modell vil være nyttig for å bestemme hvor man bør sette inn akutte tiltak for å unngå eller begrense skader, noe som har verdi også i et beredskapsperspektiv for kommunene. I dette foredraget vil jeg fokusere på den sistnevnte modellen, samtidig som jeg trekker linjer tilbake til prisingsmodellen og ser på forskjeller og likheter mellom de to, både metodisk og med tanke på datagrunnlag og anvendelser. Presentasjonen vil bli holdt på norsk, med slides på engelsk.
Ola Haug, Norsk Regnesentral |
14:05 – 14:30 |
Pause |
14:30 – 15:15 |
Foreløpig ikke bestemt |
15:05 – 16:05 |
Kraften i kroppsspråk Hvilken effekt har kroppsspråket ditt på andre? Hvilken effekt har andres kroppsspråk på deg? Et underholdende og tankevekkende foredrag som tar deg med på en reise gjennom hjernen, kroppsspråket vårt, snarveiene vi tar - og det å stå i og forstå følelser. Med innsikt fra psykologi, skuespillerteknikk og improvisasjonsteater får du både ny kunnskap og enkle verktøy du kan bruke i hverdagen – enten du presenterer tall, leder møter eller bare prøver å virke litt mindre utilnærmelig i kantina. En lovnad: Ingen må på scenen, og alt er helt ufarlig, men alle skal få bevege seg litt. Kanskje ser du både deg selv og kollegaene dine med litt nye øyne etterpå!
Marius Opheim Thomassen, Høyskolen Kristiania |
16:05 |
Avslutning |
Seminaret gir 7 poeng for internasjonalt godkjent aktuar.
Påmelding
Påmelding er bindende og gjøres på aktuarforeningens hjemmeside:
www.aktfor.no senest 15. mai 2025.
Ved spørsmål kontakt admin@aktfor.no
Det tas forbehold om endringer i programmet.

Walther Neuhaus
Walther ble cand. scient. med aktuarkompetanse ved UiO i 1982 og PhD i 1988. Hans interesseområder er skadekostnadsestimering, kredibilitetsestimering og utligningssystemer, som han har skrevet ca. 20 artikler om. Han arbeider som konsulent for skadeforsikringsselskaper i Norge og Portugal, og underviser på Master of Actuarial Science programmet ved Universidade de Lisboa.

Synnøve Folkvord
Synnøve Folkvord er skadesjef for Norsk Naturskadepool.

Espen Navrud
Espen er Aktuar I Norsk Naturskade pool, med Bachelor i Økonomi og administrasjon og Masterprogram i Business analytics fra Handelshøyskolen BI.

Ola Haug
Ola Haug er seniorforsker ved Norsk Regnesentral, avdeling for statistisk analyse og maskinlæring. Han arbeider med både anvendte og teoretiske problemstillinger for privat og offentlig sektor, inkludert forsknings- og innovasjonsprosjekter finansiert med støtte fra Norges forskningsråd. Ola har erfaring fra prosjekter innenfor transport, miljø og gjenbruk, nettverksflyt, samt forsikring med en spesiell interesse for risiko knyttet til klima og effekter av klimaendringer. Gjennom en årrekke har han jobbet tett på Gjensidige med utvikling av risikomodeller for vannskader.

Marius Opheim Thomassen
Marius Opheim Thomassen er høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania, med bakgrunn innen ledelse, organisasjonsutvikling og digitalisering – og en særlig interesse for møtet mellom mennesker. Med forankring i skuespillerteknikk og improvisasjonsteater forsker han på hvordan vi kan bli mer tilstede, flinkere til å lytte, og tryggere i møte med egne og andres følelser. Marius brenner for å gjøre kroppsspråk og kommunikasjon både mer bevisst og mer tilgjengelig – med rom for både alvor og humor.
Sted
Dronning Eufemias gate 4, 0191 Oslo, Norge